Smoczy apetyt – czyli o podróży przez krakowską kuchnię

Smok wawelski przed wiekami żarłok był nad żarłokami… - czytać można w najnowszej publikacji Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchni. Jest to bogato ilustrowana, niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości Krakowa. Teksty autorów – Mieczysława Czuma i Leszka Mazana wzbogacone zostały felietonami oraz autorskimi przepisami dla wszystkich kochających kulinarne eksperymenty.


Smoczy Apetyt - spotkanie z autorami

We wtorek, 24 maja 2022 roku, o godzinie 19:00, w Dworku Białoprądnickim odbyło się spotkanie autorskie, promujące tę publikację, zabierającą w podróż przez smaki i zapachy wieków. Spotkanie poprowadziły Kinga Urbańska oraz Karolina Szlęzak z Twoje Korzenie w Polsce. Rozpoczęto wyszczególnieniem zebranych osób, które przyczyniły się do wydania publikacji. Mieczysław Czuma i Leszek Mazan opowiadali o książce, jej zawartości i ciekawostkach z nią związanych. Prowadzące zadawały autorom pytania, wśród nich pojawiło się „Z czego powinien składać się krakowski obiad?” lub „Co znalazło się na stole u Wierzynka?”. Podczas dyskusji, odpowiadali i rozwijali tematykę spotkania. Nie obyło się bez żartów i anegdot. Uczestnicy usłyszeli o zabawnej sytuacji (nazywaną Przekleństwem Kolumba) z odtworzeniem uczty u Mikołaja Wierzynka w 633 rocznicę, o której również można przeczytać w publikacji. Tematyka kulinarna wzbudziła apetyt, w związku z tym goście mieli okazję spróbować pstrąga prosto z hodowli z Ojcowskiego Parku Narodowego. Pojawił się również akcent muzyczny – skrzypce. Po tej części przyszła kolej na pytania od publiczności. Po odpowiedziach przyszedł czas na autografy i indywidualne rozmowy z autorami. Spotkanie przebiegło w przyjemnej, rodzinnej i zabawnej atmosferze.

Publikacja, o której rozmawiano pozwala odpowiedzieć na takie pytania: Jaka była pierwsza książka kucharska? Jakie mięso, warzywa, grzyby spożywano? Jaka jest historia chleba prądnickiego, chleba krakowskiego? Kiedy pojawił się ekspres do kawy? Czego nauczyła się cała Polska od Krakowa? Jakie są „żywnościowe” przysłowia? Co Rafał Sonik zabierał ze sobą do Zjednoczonych Emiratów Arabskich?


O czym jest Smoczy Apetyt?

Książka rozpoczyna się od wspomnienia osób związanych z publikacją oraz listu prezydenta miasta Krakowa – Jacka Majchrowskiego. Życzy „wyśmienitej” lektury czytelnikom. Treść publikacji obejmuje przeszłość i teraźniejszość kulinariów stolicy Małopolski, a cechuje się humorem i erudycją. Z każdą stroną czytelnik „łaknie” więcej. Znajdziemy rozdziały poświęcone konkretnym potrawom lub szerzej – obejmujące dany rodzaj dań. Można zagłębić się w historię dziczyzny, rybołówstwa, serwowanych potraw w karczmach czy oberżach, a nawet tych podawanych na magnackich stołach. W książce umieszczone zostały fotografie i grafiki związane z tematyką kulinarną. Przedstawiają między innymi sprzedawców, potrawy, restauracje, sklepy, jadłodajnie, place targowe, ulice i charakterystyczne miejsca w Krakowie – Rynek Główny, Kościół Mariacki, Bramę Floriańską. W publikacji znajdują się przepisy, krok po kroku, na różne dania – oprócz merytoryki jest zatem wiele wskazówek, co do praktyki. Na kartach umieszczone zostały felietony osobistości zakochanych w Krakowie, kuchni oraz znawców smaku – autorem jednego z nich jest Charles Daigneault – szef kuchni, uczestnik programu „Masterchef”, innego Ryszard Warnke – szef kuchni czy Dominik Król – kucharz z pasji, a także Mikołaj Rey – potomek poety Mikołaja Reya, Teodozja Maliszewska – działaczka społeczna, Rafał Sonik – kierowca rajdowy, Bartosz Kaczmarczyk – właściciel restauracji „Baroque Food & Style”, Agnieszka Sendor – właścicielka hodowli pstrągów, Agnieszka Matusiak – animatorka, przewodnik, Kinga Urbańska – krakuska, prezes Stowarzyszenia Twoje Korzenie w Polsce, Kamila Sierant – influencerka. Opowiadają oni w swoich tekstach o kuchni, jadłospisie, wspomnieniach, inspiracjach, przygodach, miłości i pasji do gotowania, a szczególnie o zamiłowaniu do Krakowa.

Warto dowiedzieć się więcej o żywności, z której Kraków słynie – każdy przecież zna obwarzanka krakowskiego lub kiełbasę krakowską – zagłębiając się w Smoczy apetyt. Opowieść o krakowskiej kuchniMieczysława Czumy oraz Leszka Mazana. Czytając, rośnie apetyt, więc z pewnością do tej lektury nie można usiąść głodnym!




fot. Klaudia Krupa